Sidor

torsdag 28 juni 2012

Packning pågår

Ikväll kommer flyttbilen som ska flytta hem oss till kalla norden igen efter ett par år i mitten av Europa. Det känns både roligt och skrämmande, vilken känsla som dominerar beror på stunden. Pysselrummet är i alla fall ihopsamlat; småprylarna är sorterade i diverse lådor (en bråkdel syns på bilden), tygerna är nervikta i plastbackar och symaskinen är redo för lastbilsfärd. Det positiva med en flytt är ju att man går igenom sina prylar och kan göra sig av med sådant man faktiskt aldrig använder, jag har försökt vara hård och slängt små skruttbitar tyg, halvtorra färger, restbitar av kartong osv. Nu tittar jag framåt istället och har redan mentalt börjat inreda mitt nya pysselrum. Om en vecka är flyttbilen framme, sedan blir det slappt semesterliv under juli men så småningom får jag packa upp allt igen, efter en tur eller två till IKEA :) 


Jag försöker köra på så gott det går med bloggen trots flytten (det där med tidsinställda inlägg är verkligen praktiskt!) men framför allt läsandet av andra bloggar kommer säkert att bli lite lidande, inte minst för att jag inte vet när jag har fungerande internet igen. Nå, om några veckor hoppas jag det är business as usual, jag får väl läsa ikapp då!

onsdag 27 juni 2012

Drakväska

Tvillingväska nummer två hade önskemålen "grön drake på röd bakgrund". Helt klart en utmaning. Om lejonväskan var någorlunda lätt att komma på designen till var drakväskan desto svårare. Hur ser en drake ut till att börja med? Och hur ser en drake ut när den sitter/står/sover/flyger etc.? Efter lite funderande och provritande bestämde jag mig för en drakmodell och att det, liksom på lejonväskan, fick bli en nattsida och en dagsida. Det blev riktigt bra till slut och svansinpassningen lyckades perfekt på båda sidorna. Det är svårare än man skulle tro att få det riktigt bra. En lycklig slump gjorde dessutom att draken fick en mun med vita tänder, måste erkänna att jag inte hade räknat med det när jag ritade upp draken och fick en glad överraskning när jag vände på den utklippta figuren. Hoppas båda tvillingarna är nöjda med sina väskor.

måndag 25 juni 2012

Lejonväska

Först ut av de beställda tvillingväskorna är en lejonväska. Önskemålen var att väskan skulle vara blå med ett gult lejon på. Det fick bli ett sovande lejon på ena sidan, ett glatt och vaket lejon på andra sidan, och bakgrunden är förhoppningsvis tillräckligt blå. Väskan är fodrad med enfärgat bomullstyg, samma färg som axelremmen och stängflärpen. Själva lejonen var rätt så enkla att komma på designen till, svansen fick jag däremot fundera på ett tag. Till slut blev det denna lösning, svart snöre med gul vaxduksända, och jag tycker att det blev riktigt bra. Nu återstår det bara att se om mottagaren godkänner den, 3-åringar kan vara hårda kritiker!
Den andra väskan är också klar, den ska bara fotograferas så dyker den också upp här på bloggen så småningom. Och det är inte ett lejon på den utan något helt annat...

fredag 22 juni 2012

T-shirt med lamm

Lammen från lammväskan fick ett par kompisar på en t-shirt. Gudson junior fyller år så småningom och denna kunde kanske vara en del av presentberget?  (Eller berg och berg, men om man ger ett mjukt paket åt en fyraåring så måste man väl också ge ett hårt för att kompensera...)

Lammen är i fleece och fastsydda på t-shirten med vanlig raksöm, utan påstrukna mellanlägg någonstans men däremot använde jag kaffefilter på baksidan av t-shirten när jag sydde fast dem. Jag tycker verkligen att det är ett otroligt bra tips, har plockat upp det från kommentarsfältet i en amerikansk syblogg (som jag inte längre kommer ihåg vilken) för ett bra tag sedan. Fördelen är ju att applikationen inte drar sig, samtidigt som man får en otroligt mjuk och smidig applikation när man inte behöver stryka fast något stelt under den. Så här ser det alltså ut på avigsidan efter att applikationen är påsydd:
Och när man efter lite småpillande har rivit bort filtren, och klippt bort trådar, så ser det ut så här:
Nu blir det sypaus resten av helgen, här i hushållet ska det firas midsommar och firas (lite i förskott) bröllopsdag. Ingen tid för symaskinen med andra ord! Glad midsommar allihopa, hoppas alla har en riktigt fin helg :)

onsdag 20 juni 2012

Tetranecessär

Hos Kokalal blev jag påmind om tetranecessären som var populär på sybloggarna för några år sedan. Och när jag gick igenom mina gamla pysselbokmärken hittade jag även icakurirens tetranecessär bland en massa andra "det här ska jag prova"-bokmärken. Dags att äntligen sy en med andra ord! Först ut var en gul/vit där jag gjorde något konstigt med blixtlåset så att det inte går att stänga helt. Inte så lyckat. Revanschsugen sydde jag raskt en till, röd denna gång, och den lyckades bättre.
Vill du också sy en? Här är icakurirens beskriving och här är Kokalals tutorial.

måndag 18 juni 2012

Lapptäcke med färg

Junis andra större syprojekt är också ett lapptäcke, den här gången med lite mera färg. Jag började med enbart rosa/rött och gult men tyckte sedan att det behövdes lite turkost i det hela. Dinosaurierna har jag tryckt själva, annars finns det bitar av lite ett och annat i täcket. Som det ska vara med lapptäcken! Baksidan är mörklila mikrofleece, sista biten jag hade hemma. Storleken var exakt, för en snyggare finish skulle fleecebiten ha fått vara ett par cm större i alla riktningar men det fungerade ju så här också. Täckets storlek är 65*80 cm. 

fredag 15 juni 2012

Småplock

Alla projekt är ju inte stora och nyskapande. Ibland blir det istället en massa småsömnad under en dag eller en vecka. Här är ett exempel; klöverkortfodral med matchande näsduksfodral, småblommigt kortfodral med matchande nyckelband (ser ni att det är stämplat på insidan!) och så några nya namnlappar. Så kan det se ut efter en regnig dag.

onsdag 13 juni 2012

Lammväska

Jag har tidigare sytt ett par barnväskor som varit populära bland mottagarna. En fiskväska var först ut, sedan efter en lång paus en rävväska. Den här gången är det lamm som gäller - främst för att jag ville testa att sy djuren i fleece och den fleece jag hade hemma var vit och svart (nå, egentligen mörkblå om man tittar riktigt noga). Bakgrunden fick bli grön, gammalt kuddfodral, för att påminna om en äng. På ena sidan är det ett väldigt piggt lamm - på andra sidan en tröttare variant. Hoppas lamm ser ut så där när de sover... Och så gemensam svans för båda sidorna. 
Jag tycker att det fungerade bra med fleecen, lättare att sy småsvängar var det ju när jag kunde använda raksöm istället för sicksack. Hoppas det håller lika bra. Väskan stängs med kardborrband och axelremmen är snabbsydd av ett brett kantband och ett smalare bomullsband. Denna väska överraskade jag rävflickans kompis med under förra veckans kanelbulleträff, jag hade nämligen fått höra att även hon gillar att packa väskor och bära på saker. Överraskningen togs väl emot :)


Glädjande är även att framtiden bär med sig flera väskor, jag har nämligen fått en beställning på två stycken till 3-åriga tvillingpojkar! Väskorna är under planering, inom juni ska de vara klara.

tisdag 12 juni 2012

Blått lapptäcke

Juni har hittills innehållit ett antal gråmulna och trista dagar - perfekta för lite större syprojekt med andra ord! Först ut är ett lapptäcke i blåa toner. Tygerna är blandade, både gamla (mammas marimekkogardin från 60-talet) och nya (turkosprickiga inköpt förra veckan). De turkosa igelkottarna har jag tryckt själv för länge sedan, kul att äntligen hitta användning för den tygbiten. Lappraderna blev mestadels raka och fina, ett par lappar som blev för smala ser jag dock - hoppas ingen annan tänker på det. Täcket är vändsytt med mörkblå mikrofleece på baksidan och storleken landade på "jämna" 61*86 cm.

söndag 10 juni 2012

Sew along-plånbok

Plånboken som jag sytt i karinottilias sew along är klar och jag är... någorlunda nöjd med resultatet. Inte 100-procent, men för ett första försök är det helt okej. Jag använde vaxduk som yttertyg och det blev bra, men jag borde ha klippt ut den andra yttertygsbiten - den man sydde fast kortfickorna i - i vanligt tyg. Så valde jag att vaddera plånboken genom att använda ett rätt så tjockt mellanlägg bakom yttertyget (smart nog endast det allra yttersta) men jag vet inte om det var en så bra idé egentligen.
Kardborrband fungerar bra som substitut till tryckknapp men måste kanske jobba på att sy fast dem snyggt... I sista minuten bestämde jag mig också för att slopa ytterfickan, i vaxduk skulle det ha blivit för stelt och konstigt. Om jag syr en till i tyg lägger jag kanske dit den.
Insidan blev helt okej, det ser snedare ut på bild än i verkligheten. Jag lade först ut delarna så som instruktionerna sade - myntfacket till höger - men ändrade mig sedan och satte myntfacket till vänster istället. Det kändes naturligare så, i alla fall för stunden. Inne i sedelfacket stämplade jag min bloggadress med min nya stämpel...
Det var ett kul att vara med i en sew along och plånbok var ett bra litet projekt att börja med. Karins instruktioner var både enkla och tydliga - inga problem att följa dem (eller, tja, jag följde ju inte dem helt men det var av andra orsaker). Jag kommer definitivt att hålla utkik efter nya sew alongs i framtiden!

lördag 9 juni 2012

Stämpel

Jag har blivit med stämpel. En stämpel jag kan ändra texten i och stämpla lite vad jag tycker med - papper, kartong, tyg... Just nu vill jag stämpla min bloggadress på små kort - som en sorts enkelt visitkort. Om jag i framtiden hellre vill stämpla min e-mailadress eller något helt annat, som grattis eller god jul eller puss eller annat valfritt så är det bara att plocka dit den texten i stämpeln. I alla fall så länge jag vill stämpla något utan å, den bokstaven saknas nämligen. Det är en så internationell stämpel...
Den här stämpeln lovar, som sagt, att även vara hållfast på tyg. Tvätt i 90-grader ska färgen tåla. Hmm... kan det stämma? Måste nog slänga ett par provbitar i tvätten och kolla. 

Idag kommer sista instruktionerna för sew along-plånboken upp på karinottilias hemsida. Ska försöka följa dem och få ihop något som förhoppningsvis liknar en plånbok under helgen. Visar resultatet när jag har ett sådant!

torsdag 7 juni 2012

Plånboks-sew along del 2

Jag har gjort mitt bästa för att följa instruktionerna för sew alongen. Jag antar att vi får veta om jag lyckats på lördag när monteringsinstruktionerna dyker upp på karinottilias hemsida...

onsdag 6 juni 2012

Kanelbullar

Idag är det Sveriges nationaldag och jag har lekt svensk genom att baka kanelbullar :) Kanelbullar är ju otroligt goda men eftersom det är lite tungt att pressa i sig 30 bullar på tu man hand så bakar jag dem inte så ofta. Visst, man kan frysa dem, men frysta kanelbullar är ju ändå inte lika goda som nybakade. Som tur får jag hjälp med ätandet idag av några vänner och deras barn. Jag bakade efter Leilas recept, de jag har provätit var goda men de blev på gränsen till för bleka. Nåja, vännerna har aldrig sett riktiga kanelbullar tidigare så det gör väl inget, jag säger att det är så här de ska se ut!


Ikväll ska jag fortsätta sy på karinottilias plånbok, del två i sew alongen har kommit upp på hennes hemsida. Hoppas jag har något att visa upp imorgon...

tisdag 5 juni 2012

Strandlejonen i vetenskapligt test

 
Strandlejonen har fått en del kommentarer och också uppmanats att bevisa vad de går för - det var visst Helen som efterlyste ett test a´la mythbusters :) Ja men visst, då gör vi det. Det enda som behövdes för testet var två frivilliga, ett glas vatten och ett gäng nycklar.

Först ut är röd gubbe med en abloynyckel: Flyter hur fint som helst. Även en andra nyckel går bra, men det är på gränsen.
Så får blå gubbe hoppa i vattnet. En Kabanyckel går precis, tydligen väger den en hel del. Som nästa provar vi med två smånyckar, även det fungerar bra men när en tredje kopplas på blir det stopp. Blå gubbe sjunker som en sten. Slutsats: En nyckel borde gå bra oavsett sort, två nycklar kan gå om de är relativt lätta men har man flera än det behöver man även flera gubbar.
Strandlejonen är målade med vattenfast akrylfärg så ett dopp påverkar lyckligtvis varken frisyren eller mustaschen!

måndag 4 juni 2012

Plånboks-sew along

Jag har hoppat på karinottilias plånboks-sew along! Med lite avvikelser från instruktionerna. Alla delar är tillklippta, men jag testar på att ha vaxduk som yttertyg. Fungerar det inte så får jag väl klippa till ytterdelar i ett annat tyg istället. Blixtlåset har sitt ursprung i ett urtvättat kuddfodral, jag tänkte klippa det till lämplig längd i ett senare skede. Någon passlig tryckknapp har jag inte heller hemma så jag tänkte köra med kardborrband, hoppas det går lika bra. På onsdag får jag veta hur jag ska sy ihop delarna - spännande! Och alldeles för långt dit...

Min återbruksutmaning

Det är måndag igen och de senaste månadernas måndagar har gått i återbrukandets tecken. Nu är Klockarbarns återbruksutmaning över för den här gången (men det kommer kanske en ny till hösten!) men jag tänkte sammanfatta mina utmaningspyssel i det här inlägget. Jag tror att jag har fått med allihopa, mera detaljer om pysslen hittar ni i respektive pyssels inlägg. De hittas enklast under doredo-etiketten.

lördag 2 juni 2012

Strandlejon

Efter "man tager vad man haver"-försöket traskade jag snällt iväg till hobbyaffären för att köpa akrylfärger. De fungerade mycket bättre än textilfärgen och spritpennorna jag använde till försökskaninen! Ögleskruvar hittade jag även i affären och ni ser ju resultatet - läckra strandlejon som kanske kan rädda en eller annan båtnyckel i sommar :) En vanlig nyckel klarar de raska gossarna i alla fall galant av att hålla flytande, det är testat!
Då återstår bara "problemet" med att få tag på flera korkar... Kanske snälla släktingar och vänner som inte planerar egna pyssel kunde spara några åt mig ifall det dricks något bubbligt?